Religion

fortsättning på inlägget innan; Så varför har inte alla dessa präster själva inte bara satt stopp för det under alla dessa år? För att skydda sin grupp. Genom att inte ha sagt eller gjort något har man direkt bidragit till att detta har kunnat fortsätta, bara av den anledning att man vill skydda sig själv och sina egna. Detta fenomen återspeglas i så gott som alla de större skandalerna genom historien och är inget nytt precis. Frågan jag ställer är då; Hur mycket kan man tänka sig skada för att skydda sin egen grupp? Uppenbarligen ofattbart mycket, till och med mer än vad man nog vill kännas vid.

Vad jag tycker är anledningen till att dessa övergrepp har kunnat ske ligger i människans sätt att naivt förhålla sig till saker och ting utan att ifrågasätta det på något sätt. Att människor lägger sina egna öden och val i andra/andras händer, i detta fall präster, och totalt förlitar sig på dem. I dokumentären sa en fader till en våldtagen dotter att prästen de kände var det närmaste till Gud de kunde komma, och som starkt religiös, vem ifrågasätter då denna person? Ingen. Därför kunde just denna man förgripa sig på barn i över 30 år innan han blev gripen. Varför? För att han är en människa och inte ett av guds redskap. Just detta är anledningen till att jag har så otroligt svårt för religioner, att man inte längre tar ansvar för sina handlingar för att man kan skylla på en Gud. Man gör inte sina val efter vad man själv tycker och tror, utan efter vad en Gud har sagt. Likt hur hela det moderna samhället är uppbyggt så ska man inte ha en egen personlighet, vilja och ifrågasättande utan bara lyssna på med de andra/guden och lyda. Är det inte skrämmande att så otroligt många människor i världen hellre lyssnar på vad en gud har att säga om saken, än vad man själv tycker?

Givetvis kan man inte dra alla religioner över en kant men just den del av alla religioner, där man lägger sig själv i någon annans händer, är övergripande för de flesta. Att kristendomen till exempel grundar sig i kärleken och förlåtelsen låter sockersött och ger många människor frid och hopp. Men när jag börjar tänka på alla de människor som dött, torterats och utplånats i religionens framfart så får det mig att helt tappa förtroendet för det totalt.

Men människan är för svag för att klara världen på egen hand, och måste ta hjälp av något större. Genom att lyssna utan något som helst ifrågasättande, hierarkin inom den katolska kyrkan tillsammans med människans sätt att till vilket pris som helst försvara sina egna har gjort att detta har kunnat utföras i hundratals år.

1 comment:

Sanna said...

Människan är helt enkelt för slö för att tänka själv. Det är ofta bekvämare om tankarnas och värderingarnas grundpelare redan står i en bok eller hålls i av någon annan (i detta fall de korrupta prästernas)
tjing!